Każdego roku, w maju, swoje święto obchodzą pszczelarze z powiatu lubaczowskiego i z całego województwa podkarpackiego. Od wielu lat cieszy się ono ogromnym zainteresowaniem i przyciąga nie tylko pszczelarzy, ale również sympatyków i smakoszy miodu.
Święto, zgodnie z tradycją, rozpoczyna się od uroczystej mszy św., po której organizatorzy zapraszają na część oficjalną, w trakcie której przyznawane są odznaczenia dla najbardziej zasłużonych pszczelarzy.
Wszyscy uczestnicy majówki mogą posmakować różnego rodzaju miodów, oddając jednocześnie głos w konkursie „Na najlepszy miód Ziemi Lubaczowskiej”. Podczas majówki nie brakuje regionalnych potraw i wypieków przygotowanych przez panie z kół gospodyń wiejskich. Potrawy, które przygotowano na bazie miodu biorą też udział w konkursie na „Najlepszą potrawę na bazie miodu”. Wszystkim wydarzeniom towarzyszą występy zespołów muzycznych i tanecznych.
Od 2020 r. termin święta, które dotychczas odbywało się na przełomie maja i czerwca (pod nazwą „Wojewódzka Majówka Pszczelarska”) został przeniesiony na początek lipca (pierwsza niedziela lipca), bo właśnie wtedy pszczelarze dysponują największą liczbą świeżo zebranych miodów.